Ardura

 

ardura-logo-1

Svrha djelovanja

Udruga Ardura osnovana je s ciljem podizanja kvaliteta života u zajednici kroz kontinuirano osmišljavanje i implementaciju različitih programa i projekata. Svrha postojanja Ardure je analiza problema i procjenjivanje potreba, provedba programa psihosocijalne pomoći i podrške različitim skupinama korisnika, kao i programa prevencije društveno nepoželjnih ponašanja kod djece i mladih kroz afirmaciju pozitivnih oblika ponašanja i vrijednosti svakog pojedinca.

Projekti i aktivnosti

Udruga kontinuirano provodi nekoliko projekata, u partnerstvu sa srodnim udrugama.

Projekt Mali veliki je inačica američkog Big brother, Big sister programa. Projekt je započeo edukacijom voditeljica projekta i nekolicine volontera od strane udruge Plavi telefon. Do danas je edukaciju za volontere prošlo 65 volontera, od kojih je 33 spojeno u parove. I dalje kontinuirano detektiramo djecu koju je moguće uključiti u projekt i pronalazimo motivirane volontere.

Projekt Škola za roditelje je preventivno-edukativnog karaktera. Obuhvaća ciklus interaktivnih radionica za grupe roditelja, na kojima se obrađuju različiti sadržaji sa svrhom unaprijeđenja roditeljskih vještina.

U udruzi djeluje i Klub za roditelje, u koji se uključuju roditelji koji su prošli ciklus Škole, te žele saznati i naučiti više. Klub se održava dva puta mjesečno,a voditeljice roditeljima dovode razne goste po izboru članova (pedijatra, psihologa, psihijatra, fizioterapeuta, homeopatkinju, stomatologa, odgajateljice iz vrtića, sportske trenere).

Osim radionica za roditelje, u sklopu projekta Zdravo odrastanje odrađuju se i ciklusi kreativnih radionica za djecu osnovnoškolske dobi te psihoedukativne radionice za mlade.

Udruga sudjeluje i u programu Ljepota življenja je u životu bez alkohola i droge (dramska pedagogija sa svrhom prevencije ovisničkog ponašanja). Metode rada su scenske vježbe, dramske igre i drugi alati korišteni u dramskoj pedagogiji.

Projekt Bajkovnica je zamišljen na način da učenici nižih razreda osnovne škole čitaju bajke djeci predškolske dobi od 3 do 6 godina. Na ovaj način oni najmlađi (djeca vrtićke dobi) obogaćuju svoj rječnik , razvijaju ljubav prema knjizi i čitanju, te razvijaju maštu. Oni malo stariji (osnovci) razvijaju glumačke i govorničke sposobnosti, proširuju vokabular i osnažuju samopouzdanje.

 

Europska unija

Ulaganje u budućnost
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda